GÖRÜŞ, HRVATSKI

Veleposlanik Republike Turske u Zagrebu piše za Direktno

Veleposlanik Republike Turske u Zagrebu piše za Direktno: Turska vanjska politika je poduzetnička i humanitarna
Živimo u doba brzih promjena i nesigurnosti. Suočeni smo s novim, rastućim prijetnjama kao što su terorizam, ilegalna migracija, ksenofobija i mržnja prema “drugačijima”. Stoga naša politika treba biti u stanju prilagoditi se stalnim promjenama, pomoći oblikovati dinamiku u našem okruženju u smjeru mira, prosperiteta i stabilnosti. U vezi s tim, vanjska politika treba predvidjeti i djelovati. Potrebna je inicijativa. Zbog toga Turska poduzima inicijative s poduzetničkim i humanitarnim pristupom vanjskoj politici, stoji u smjernicama vanjske politike Turske, odnosno predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koje je za portal Direktno ekskluzivno argumentirao veleposlanik Republike Turske u Zagrebu Nj. E, gospodin Babur Hizlan.

Živimo u doba brzih promjena i nesigurnosti. Suočeni smo s novim, rastućim prijetnjama kao što su terorizam, ilegalna migracija, ksenofobija i mržnja prema “drugačijima”. Stoga naša politika treba biti u stanju prilagoditi se stalnim promjenama, pomoći oblikovati dinamiku u našem okruženju u smjeru mira, prosperiteta i stabilnosti. U vezi s tim, vanjska politika treba predvidjeti i djelovati. Potrebna je inicijativa. Zbog toga Turska poduzima inicijative s poduzetničkim i humanitarnim pristupom vanjskoj politici.

Danas, za nas ne postoje granice. Turska je politički i ekonomski prisutna u svim dijelovima svijeta. Turska diplomatska mreža rapidno se razvijala tijekom posljednjih nekoliko godina, a trenutno broji ukupno 240 misija u inozemstvu. S ovom brojkom, Turska ima petu najveću globalnu mrežu u svijetu.

Regionalno vlasništvo je od ključne važnosti u prevladavanju problema i poboljšanju odnosa. S ovakvim razumijevanjem, pokrenuli smo niz trilateralnih / kvadrilateralnih mehanizama i regionalnih inicijativa, uključujući trilateralni mehanizam Turske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kako bi se potaknulo međusobno povjerenje i suradnja unutar regije.

Također nastojimo poboljšati naše gospodarske veze putem sporazuma o slobodnoj trgovini, preferencijalnim trgovinskim režimima i paketima poticaja. 20 sporazuma o slobodnoj trgovini (19 zemalja i EFTA) već su na snazi. Također, ukidanjem zahtjeva za vizom, ojačali smo naše kulturne i društvene odnose s 70 zemalja, od kojih je većina u našoj regiji.
Suzbijanje terorizma na učinkovit način nalazi se na vrhu turskih prioriteta. Suočavanje s ovom sve većom prijetnjom kroz međunarodnu suradnju postalo je nužnost. Stoga, osim poduzimanja vlastitih operacija, Turska aktivno pridonosi međunarodnim naporima u borbi protiv terorizma.

Turska također pridonosi sprečavanju i mirnom rješavanju sukoba, uključujući posredovanje, te poticanje uzajamnog poštovanja i zajedničkih vrijednosti širom svijeta. Turska je 2010. godine zajedno s Finskom predvodila inicijativu “Posredovanje za mir” unutar UN-a, kako bi se podigla svijest o posredovanju. Sličnom skupinom supredsjeda Turska-Finska-Švicarska pri OESS-u. U okviru svoje vodeće uloge na području posredovanja, Turska je također domaćin “Istanbulske konferencije o posredovanju”.

Što se tiče primjerice Sirije, Turska nastavlja s radom na smirivanju stanja na terenu i postizanju političkog rješenja na temelju utvrđenih UN parametara. Kroz sastanke u Astani postignut je značajan napredak na konsolidaciji prekida vatre, provedbi memoranduma o de-eskalaciji i usvajanju mjera za izgradnju povjerenja između sukobljenih strana. Nedavno, još jednom uz inicijativu Turske, u Istanbulu je održan sastanak o Siriji, uz sudjelovanje Francuske, Njemačke i Rusije.
UN inicijativa o Savezu civilizacija, pod pokroviteljstvom Turske i Španjolske (trenutno s 146 članova) ima za cilj izgraditi most među narodima i promicati dijalog. Dakle, ona predstavlja najsnažniji odgovor na scenarije tzv. “sukoba civilizacija”.
Humanitarna diplomacija još je jedan nezaobilazni aspekt turske vanjske politike. Turska ima vodeću ulogu u humanitarnoj diplomaciji s fokusom na ljudski uzrok i kroz službeni razvoj i humanitarnu pomoć.
Razvojna suradnja institucionalizirana je osnivanjem Turske Agencije za Razvoj i Suradnju (TIKA). Danas TIKA provodi projekte u 150 zemalja s 61-im koordinacijskim uredom u 59 zemalja. U Hrvatskoj, također, TIKA realizira projekte poput pomaganja vrtićima i knjižnicama. Nedavni zajednički projekt bio je pomoć slabovidnima.
Prema OECD Odboru za pomoć u razvoju, službena pomoć u razvoju od strane Turske (ODA) iznosila je 8,14 milijarde dolara u 2017 godini. Humanitarna pomoć ima najveći udio u našoj ODA-i u iznosu od 7,20 milijardi dolara. Turska je bila najveći donator humanitarne pomoći u svijetu 2017. godine i najveći donator u usporedbi s nacionalnim dohotkom (0,85%).
Turska provodi politiku otvorenih vrata za Sirijce koji su morali pobjeći iz svoje zemlje zbog nasilja. U Turskoj se trenutno nalazi više od 3,5 milijuna Sirijaca. Njih oko 230.000 živi u jednom od 21-og privremenog prihvatnog centra. Turska je potrošila 32 milijarde dolara (uključujući općine i turske nevladine organizacije) za potrebe tih ljudi, dok je ukupni doprinos koji smo dobili od međunarodne zajednice daleko od ispunjavanja očekivanja. Nastavljamo držati naše granice i srca otvorenim za migrante i izbjeglice. No postoji ograničenje što Turska može učiniti sama.
Turska je i dalje najveća zemlja domaćin prema podacima UN-ove Agencije za izbjeglice. Više od 600.000 djece u Siriji nastavlja školovanje u Turskoj. Nadalje, broj sirijskih tinejdžera koji studiraju na turskim sveučilištima penje se na više od 20.000.
U skladu s ovom politikom, Turska je bila domaćin prvom Svjetskom humanitarnom sastanku na vrhu (WHS) u svibnju 2016. kako bi se pomoglo boljem rješavanju današnjih složenih humanitarnih izazova. To je još jedan pokazatelj odlučnosti Turske za nastavkom vodeće uloge u humanitarnom segmentu.
U narednim godinama, s našim rastućim sredstvima i mogućnostima, odlučni smo nastaviti ovu poduzetničku i humanitarnu vanjsku politiku i putem nje doprinijeti zajedničkim ciljevima čovječanstva. Znamo, nećemo biti sami na ovom putovanju. Turska poziva cijeli svijet da doprinese zajedničkim ciljevima čovječanstva.

İlginizi Çekebilir

Bir Cevap Yazın

Email adresiniz sitede görünmeyecek! Zorunlu alanları doldurun: *

HTML kodu kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>